Regels en tips rondom invalidenparkeerplaatsen

12 minuten leestijd
invalide parkeerplaats logo op asfalt

Parkeerplaatsen voor invaliden zijn van onschatbare waarde voor mensen met mobiliteitsbeperkingen. Hoewel deze parkeerplaatsen de nodige toegankelijkheid en gemakkelijk parkeren bieden, is het van het grootste belang om ze correct en respectvol te gebruiken. Zodat iedereen zich bewust is van de juiste praktijken en hoe we samen kunnen zorgen voor inclusiviteit en gelijke toegang op invalidenparkeerplaatsen, zullen we in dit artikel de regels en tips bespreken die u kunt gebruiken rondom invalidenparkeerplaatsen.

De basisregels voor invalidenparkeerplaatsen

Invalideparkeerplaatsen zijn een essentieel onderdeel van onze samenleving geworden, ontworpen om de mobiliteit en toegankelijkheid voor mensen met een handicap te verbeteren. Deze speciaal gemarkeerde parkeerplaatsen spelen een cruciale rol bij het vergemakkelijken van het dagelijks leven voor personen met beperkte mobiliteit. Om ervoor te zorgen dat deze parkeerplaatsen kunnen worden gebruikt door degenen die ze het meest nodig hebben, zijn er strikte regels vastgesteld. In deze alinea zullen we drie basisregels bespreken.

Invalideparkeerplaatsen zijn bedoeld voor mensen met een geldige gehandicaptenparkeerkaart. Deze parkeerkaarten worden verstrekt aan personen met grote mobiliteitsbeperkingen waardoor ze geen lange afstanden meer kunnen lopen. De vergunningen verschillen van land tot land maar worden wel altijd alleen uitgegeven door overheidsinstanties na medische keuring. Het gebruik van invalideparkeerplaatsen zonder een geldige vergunning is in bijna alle gevallen illegaal.

Het is van cruciaal belang dat voertuigen die op een invalidenparkeerplaats parkeren, beschikken over een geldige gehandicaptenparkeerkaart. Deze parkeerkaarten zijn ontworpen om snel te kunnen worden geïdentificeerd door handhaving. Het is de verantwoordelijkheid van de bestuurder om ervoor te zorgen dat de vergunning altijd zichtbaar en geldig is wanneer diegene gebruikmaakt van een invalidenparkeerplaats.

Overtredingen van de regels met betrekking tot invalideparkeerplaatsen worden erg serieus genomen en kunnen leiden tot aanzienlijke boetes, het wegslepen van het voertuig of zelfs het intrekken van de gehandicaptenparkeerkaart. Het naleven van deze regels is niet alleen een kwestie van wettelijke verplichting, maar ook van respect voor de behoeften van mensen met een handicap. Het parkeren op een invalidenparkeerplaats zonder de juiste vergunning kan iemand met een handicap ernstig hinderen.

Tips voor correct gebruik van invalidenparkeerplaatsen

Het juiste gebruik van invalideparkeerplaatsen is niet alleen een kwestie van wettelijke naleving, maar ook van empathie en respect voor mensen met een handicap. Om ervoor te zorgen dat deze parkeerplaatsen beschikbaar blijven voor degenen die ze het meest nodig hebben, is het van groot belang dat alle bestuurders zich bewust zijn van de juiste omgang met invalideparkeerplaatsen. In deze alinea zullen we een paar tips bespreken om op een respectvolle en verantwoorde manier met invalideparkeerplaatsen om te gaan. Naast deze specifieke tips kunt u ook lezen over algemene tips voor parkeren bij Schiphol of tips voor parkeren bij Eindhoven Airport.

Het is absoluut noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het voertuig dat op een invalidenparkeerplaats wordt geparkeerd, voorzien is van een geldige parkeerkaart voor gehandicapten. Deze parkeerkaarten zijn nodig om te bepalen wie deze parkeerplaatsen rechtmatig gebruikt. Het is de verantwoordelijkheid van de bestuurder om te controleren of de parkeerkaart up-to-date is en op een duidelijk zichtbare plek wordt weergegeven.

Invalideparkeerplaatsen zijn strategisch geplaatst om mensen met een handicap gemakkelijke toegang te bieden tot openbare gebouwen en voorzieningen. Zorg ervoor dat de doorgang naar de parkeerplaats en eventuele toegangsroutes niet worden geblokkeerd. Parkeer niet op de gele lijnen of in de toegangsgebieden, zelfs als de parkeerplaats leeg lijkt. Deze ruimtes zijn bedoeld om rolstoelen, scootmobielen en andere hulpmiddelen vrije doorgang te bieden.

Toon begrip en geduld als u ziet dat iemand met een handicap probeert te parkeren of de parkeerplaats verlaat. Mensen met beperkte mobiliteit hebben soms langer de tijd nodig om uit hun voertuig stappen. Het tonen van vriendelijkheid en het bieden van hulp wanneer nodig kan het leven van anderen aanzienlijk vergemakkelijken. Het vermijden van ongeduldig getoeter of ongeduldig gedrag helpt ook bij het respecteren van mensen die invalideparkeerplaatsen gebruiken.

Invalide parkeren bij vliegvelden in Nederland

Via Parkcare boekt en vergelijkt u makkelijk parkeerplaatsen bij vliegvelden in Nederland, België en Duitsland. Naast het weten van de basisregels en het toepassen van de tips, is het natuurliijk ook waardevol om te weten in welke mate mindervaliden assistentie krijgen of kunnen krijgen op vliegvelden in Nederland.

Invalide parkeren Schiphol

Gelukkig heeft Schiphol zelf al stappen genomen door invalideparkeerplaatsen aan te leggen, zoals bij Schiphol P1. Maar als u niet de hoofdprijs wilt betalen, kunt u ook de onderstaande parkeermogelijkheden van derden overwegen. Deze aanbieders hebben net als Schiphol hun verantwoordelijkheid genomen om invalideparkeerplaatsen te faciliteren. Belangrijk om te weten is dat er ook een Kiss & Ride / kort parkeren voor invaliden bij Schiphol wordt aangeboden. De invalidenparkeerplekken zijn bij aankomst vlak voor de vertrekhallen waar je als invalide een uur gratis mag parkeren op Schiphol. Ook als je op parkeerplaatsen wat verder van het vliegveld parkeert zorgt Schiphol ervoor dat je alsnog makkelijk de vertrekhallen kunt bereiken. Vanaf P3 Schiphol Airport rijden er regelmatig rolstoelvriendelijke bussen heen en weer. Verder liggen de invalidenparkeerplaatsen altijd dicht bij liften of bij in- en uitgangen van de officiële parkeerterreinen. Om uw keuze wat makkelijker te maken worden hier 2 parkeeraanbieders uitgelicht die invalidenparkeerplaatsen aanbieden, zodat iedereen kan parkeren bij Schiphol.

EazzyPark Schiphol

Bij EazzyPark Schiphol kunt u eenvoudig, veilig en betrouwbaar parkeren vlakbij Schiphol. Dit parkeerterrein, slechts 5 minuten rijden ten zuiden van de luchthaven, biedt een gratis shuttle service naar de luchthaven bij vertrek en haalt u op na uw landing. U behoudt uw autosleutels en kunt gerust op reis, aangezien het terrein 24/7 met camera's wordt bewaakt en er personeel aanwezig is om u te assisteren. Bovendien zijn er invalideparkeerplaatsen beschikbaar. Het parkeerterrein is verhard, omheind en goed verlicht. Er is geen maximale doorrijhoogte.

 • Prijs voor 7 dagen: 85,00
 • Type parkeerplek: Shuttle Parking
 • Openingstijden: 24 uur per dag geopend
Ga naar EazzyPark Schiphol
Q-park Schiphol

Q-park Schiphol biedt betaalbaar shuttle parkeren dicht bij de luchthaven, ten westen van Schiphol. De parkeergarage is 24/7 geopend. Na het parkeren brengt een Connexxion bus u eenvoudig naar de luchthaven. De garage heeft elektrische laadpalen, invalideparkeerplaatsen, een lift en beveiliging met bewakingscamera's. U behoudt uw autosleutels. Met uw boekingsbevestiging kunt u gratis gebruikmaken van de Connexxion bus voor maximaal vijf personen per reservering.

 • Prijs voor 7 dagen: 60,50
 • Type parkeerplek: Shuttle Parking
 • Openingstijden: 24 uur per dag geopend
Ga naar Q-park Schiphol

 

Invalide parkeren Eelde Airport

Groningen Airport Eelde biedt veel assistentie aan mindervaliden. De luchthaven meldt dat het belangrijk is om assistentie minstens 48 uur van tevoren aan te vragen. Dit omdat anders niet gegarandeerd kan worden dat bijvoorbeeld een rolstoelservice beschikbaar is op het gekozen moment. De terminal zelf is volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers, met extra brede deuren, meerdere rolstoeltoegankelijke toiletten en alle voorzieningen op de begane grond. Als laatste blijft het belangrijk om uzelf vooraf te informeren over de specifieke regels omtrent rolstoelen, sommige afmetingen worden niet geaccepteerd en natte accu’s worden doorgaans ook niet geaccepteerd. Als u als invalide wilt parkeren bij Eelde Airport is P1 Eelde Airport enorm geschikt.

Parkeren Groningen Airport P1

Parkeren Groningen Airport P1, ook bekend als parkeren bij Eelde Airport, biedt een ideale parkeermogelijkheid voor reizigers. De parkeeraanbieder biedt een park & walk aan, waarbij u uw auto op een geasfalteerd terrein pal tegenover de vertrekhal parkeert. Het terrein is voorzien van bewakingscamera's, invalideparkeerplaatsen en elektrische laadpalen. U behoudt uw autosleutel tijdens uw reis, en er zijn geen hoogtebeperkingen.

 • Prijs voor 7 dagen: 90,00
 • Type parkeerplek: Park & Walk
 • Openingstijden: 24 uur per dag geopend
Ga naar Parkeren Groningen Airport P1

Invalide parkeren Eindhoven Airport

Ook Eindhoven Airport heeft stappen genomen op weg naar een vliegveld toegankelijk voor iedereen. Op Eindhoven Airport P1 parkeert u eenvoudig op invalidenparkeerplaatsen. Particuliere parkeeraanbieders in de buurt van het vliegveld bieden ook mindervalidenparkeerplaatsen aan. Zo kan iedereen gemakkelijk parkeren bij Eindhoven Airport. Een van die aanbieders die zijn verantwoordelijkheid heeft genomen is Euro-Parking.

Euro-Parking

Bij Euro-Parking, op 4 minuten loopafstand van Eindhoven Airport, kunt u uw auto eenvoudig parkeren. Uw voertuig staat veilig op een omheind terrein met bewakingscamera's. Er zijn invalideparkeerplaatsen en elektrische laadpalen beschikbaar. U kunt uw autosleutels behouden tegen een kleine meerprijs, en het terrein is geopend van 04:30 tot één uur na de laatste vlucht. U kunt 24/7 uitrijden als u uw sleutels behoudt. Extra diensten zoals een professionele autowassing zijn ter plaatse beschikbaar.

 • Prijs voor 7 dagen: 170,00
 • Type parkeerplek: Park & Walk
 • Openingstijden: 24 uur per dag geopend
Ga naar Euro-Parking

Invalide parkeren Maastricht Airport

Het vliegveld biedt assistentie voor mindervaliden aan mits deze minstens 48 uur van tevoren aangevraagd is. Zo kan er worden gegarandeerd dat de assistentie die u nodig heeft daadwerkelijk beschikbaar is. Op de luchthaven zijn meldpunten voor mindervaliden, zo kunt u ook op de luchthaven zelf nog om assistentie vragen na het parkeren bij Maastricht Airport. U vindt de meldpunten bij de servicebalie en bij de invalidenparkeerplaatsen op P1 Maastricht Airport.

Invalide parkeren Rotterdam Airport

De luchthaven meldt dat het belangrijk is om extra assistentie 48 uur van tevoren aan te melden, maar zijn ook vrij coulant als dit niet is gebeurd. Als er niet op tijd extra assistentie is aangevraagd kan je als mindervalide altijd nog naar de servicebalie gaan waar ze u zo goed mogelijk zullen helpen. Qua parkeren bij Rotterdam Airport zijn er op P1 Rotterdam Airport voldoende invalidenparkeerplaatsen.

Parkeren Rotterdam Airport P1

Parkeren op Rotterdam Airport P1 laat reizigers eenvoudig op loopafstand bij de terminals parkeren. Het terrein is verhard, goed verlicht en biedt elektrische oplaadmogelijkheden voor uw auto. Er is camerabewaking en personeel dat het terrein in de gaten houdt. U kunt uw autosleutels meenemen, en het terrein is 24/7 geopend. Er zijn ook invalidenparkeerplaatsen beschikbaar voor mindervaliden.

 • Type parkeerplek: Park & Walk
 • Openingstijden: 24 uur per dag geopend
Ga naar Parkeren Rotterdam Airport P1

Invalide parkeren bij vliegvelden in België

Naast Nederland bieden we op ParkCare ook parkeeraanbieders aan bij vliegvelden in België. Ook hier is het waardevol om te weten of Zaventem en Charleroi airport invalidenparkeerplaatsen aanbieden, en of er ook goedkope parkeeroplossingen zijn voor mindervaliden.

Invalide parkeren Zaventem

Brussels Airport heeft er voor gezorgd dat de invaliden parkeerplaatsen aanwezig op het vliegveld altijd dicht bij liften zitten. Ook is het mogelijk om om assistentie te vragen waarmee u door het vliegveld vervoerd kunt worden. Dit moet u wel 48 uur voor vertrek aanvragen bij de luchtvaartmaatschappij waarmee u reist. Op aanvraag kunt u worden opgehaald worden bij de drop-off, bus- en treinstation, de taxistandplaatsen en bij een call point tussen P2 Zaventem en P3 Zaventem. Voor het parkeren bij Zaventem Airport kunt u ook gebruik maken van particuliere parkeeraanbieders waarvan sommigen invalideparkeerplaatsen aanbieden. Een voorbeeld van een particuliere parkeeraanbieder waar u gebruik kunt maken van invalideparkeerplaatsen is Aeropark 1000.

Aeropark 1000

Aeropark 1000 biedt shuttle parkeren bij Brussel Airport (Zaventem Airport). Het terrein is verhard, goed verlicht en volledig beveiligd met omheining, camerabewaking en een bewaker ter plaatse. De 24/7 shuttle service brengt u in slechts 6 minuten naar de luchthaven. Er zijn invalideparkeerplaatsen beschikbaar, net als een wasdienst voor uw auto.

 • Prijs voor 7 dagen: 109,00
 • Type parkeerplek: Shuttle Parking
 • Openingstijden: 24 uur per dag geopend
Ga naar Aeropark 1000

Invalide parkeren Charleroi Airport

Als u gaat parkeren bij Charleroi Airport is het goed om te weten dat op alle officiele parkeerterreinen invalidenparkeerplaatsen aanwezig zijn. Voor P1 Charleroi Airport geldt zelfs dat er invalidenparkeerplaatsen op elke verdieping aanwezig zijn. Een andere parkeeraanbieder die ook invalideparkeerplaatsen aanbiedt, is P3 Charleroi Airport.

Parkeren Charleroi Airport P3

Parkeren Charleroi Airport P3 biedt shuttle parkeren bij Charleroi Airport. U kunt uw auto parkeren en met een pendelbus in 3 minuten naar de vertrekhal reizen. De shuttle service vertrekt elke 25 minuten tussen 04:00 en 23:30 uur. U behoudt uw autosleutels. Het parkeerterrein ligt ten oosten van het vliegveld, is omheind en goed beveiligd met camerabewaking en een elektrisch hek. Bovendien zijn er invalideparkeerplaatsen beschikbaar.

 • Type parkeerplek: Shuttle Parking
 • Openingstijden: 24 uur per dag geopend
Ga naar Parkeren Charleroi Airport P3

Invalide parkeren bij vliegvelden in Duitsland

Na Nederland en België  blijft er nog maar een land over, Duitsland. Het land staat over het algemeen bekend voor zijn goede infrastructuur, dus zal in deze alinea onderzocht worden of dat ook voor de vliegvelden die op ParkCare worden aangeboden geldt.

Invalide parkeren Bremen Airport

Bremen Airport heeft meerdere maatregelen getroffen om de luchthaven rolstoelvriendelijk te maken. Ze hebben een meldpunt waar gevraagd kan worden om bijvoorbeeld een leenrolstoel. Dit meldpunt zit bij beide invalidenparkeerplaatsen. De eerst groep invalidenparkeerplekken zit bij P1 Bremen Airport op de 3e etage, de tweede groep zit in P2 Bremen Airport op de begane grond. Op de luchthaven zijn ook voldoende extra grote liften waar mindervaliden gebruik van kunnen maken. Als de mindervalide parkeerplaatsen vol zitten kunt u ook altijd de mindervalide eerst afzetten bij laden en lossen zodat u vervolgens op een minder toegankelijk, maar wel beschikbaar parkeerterrein kunt parkeren bij Bremen Airport. Belangrijk is wel dat u altijd uw gehandicaptenkaart goed zichtbaar in de auto plaatst wanneer u gebruik maakt van deze speciale voorzieningen.

Parkeren Bremen Airport P1

Parkeren op Bremen Airport P1 biedt een handige locatie met terminals 1-3 op slechts 50 meter afstand. Uw auto wordt overdekt geparkeerd in een garage met bewaking en cameratoezicht. Er zijn faciliteiten zoals invalidenparkeerplaatsen, elektrische oplaadpunten en speciale vrouwenparkeerplaatsen. De garage is 24/7 geopend en er is een maximale doorrijhoogte van 2,00m.

 • Type parkeerplek: Park & Walk
 • Openingstijden: 24 uur per dag geopend
Ga naar Parkeren Bremen Airport P1

Invalide parkeren Düsseldorf Airport

Invaliden die parkeren bij Düsseldorf Airport worden aangeraden om in de parkeergarages die het meest dichtst bij de de vertrekhal liggen te parkeren. Dit zijn de parkeerterreinen P1 Düsseldorf Airport, P2 Düsseldorf Airport en P3 Düsseldorf Airport. Het vliegveld zegt verder dat u altijd naar de servicebalie kunt gaan als u extra hulp nodig heeft.

Parkeren Düsseldorf Airport P3

Parkeergarage P3 bij Düsseldorf Airport biedt parkeermogelijkheden met een korte loopafstand naar de terminal. Het heeft 3.335 parkeerplaatsen waarvan er 29 gehandicaptenparkeerplaatsen zijn. De maximale doorrijhoogte voor de parkeergarage is 1.90 meter. De parkeergarage is afgesloten voor onbevoegden en heeft camerabewaking.

 • Type parkeerplek: Park & Walk
 • Openingstijden: 24 uur per dag geopend
Ga naar Parkeren Düsseldorf Airport P3

Invalide parkeren Frankfurt Airport

Frankfurt airport biedt bij terminals 1 en 2 extra grote parkeerplaatsen aan. Deze zijn exclusief bedoeld voor mindervaliden. Mindervaliden die parkeren bij Frankfurt Airport mogen ook 3 uur gratis parkeren bij de gemarkeerde zones bij terminal 1 en 2. Belangrijk is wel dat de invalidenparkeerkaart goed zichtbaar is wanneer u gebruik maakt van deze faciliteiten. Mindervaliden die willen parkeren bij Frankfurt Airport kunnen goed gebruik maken van Airport Parkservice Frankfurt.

Airport Parkservice Frankfurt

Airport Parkservice Frankfurt biedt shuttle parkeren bij Frankfurt Airport aan. Na het parkeren brengt een shuttlebus u in ongeveer 17 minuten naar de vertrekhal. U kunt uw autosleutels meenemen en kiezen tussen binnen en buiten parkeren. De parkeerplaatsen zijn verhard, goed verlicht, omheind en voorzien van bewakingscamera's. Faciliteiten zoals invalideparkeerplaatsen en een autowasservice zijn aanwezig in de parkeergarage. De parkeergarage heeft een maximale doorrijhoogte van 2,00m, en het bedrijf is 24/7 beschikbaar. Valet parking is ook beschikbaar via Frankfurt Airport Parking.

 • Prijs voor 7 dagen: 143,00
 • Type parkeerplek: Shuttle Parking
 • Openingstijden: 24 uur per dag geopend
Ga naar Airport Parkservice Frankfurt

Invalide parkeren Hahn Airport

Hahn airport doet erg zijn best om een rolstoelvriendelijk vliegveld te zijn. Zo zijn de belangrijkste voorzieningen allemaal op dezelfde etage en is het vliegveld zeer compact. Bij de servicebalie is het mogelijk om een leenrolstoel aan te vragen. Net zoals veel andere vliegvelden raadt Bremen Airport aan om extra assistentie minstens 48 uur van tevoren aan te vragen bij de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt. Als invalide is CC Car Check Hahn een uitstekende keuze voor het parkeren bij Hahn Airport.

CC Car Check Hahn

CC Car-Check Hahn biedt voordelig parkeren op 600 meter afstand van Hahn Airport. U kunt de vertrekhal na het parkeren lopend bereiken. Het terrein is verhard, afgesloten en beveiligd met bewakingscamera's. U heeft de keuze tussen overdekt en onoverdekt parkeren. Er is geen maximale hoogte voor onoverdekt parkeren. Op het parkeerterrein zijn er mindervalidenparkeerplaatsen. Het bedrijf is 24/7 beschikbaar en goed bereikbaar vanaf de E42.

 • Prijs voor 7 dagen: 48,00
 • Type parkeerplek: Park & Walk
 • Openingstijden: 24 uur per dag geopend
Ga naar CC Car Check Hahn

Invalide parkeren Keulen Airport

Als u als invalide gaat parkeren bij Keulen Airport wordt u aangeraden om van de zogeheten PRM (persons with reduced mobility) service gebruik te maken. Dit moet u minimaal 48 uur van tevoren aanvragen bij de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt. Particuliere parkeeraanbieders zoals EcoPark bieden ook parkeeroplossingen voor invaliden aan.

EcoPark

EcoPark Keulen biedt shuttle parkeren bij Keulen Airport. U rijdt eerst naar de parkeerplaats van de parkeeraanbieder en reist vervolgens met een shuttlebus naar de vertrekhal, wat ongeveer 7 minuten duurt. Het parkeerterrein ligt ten noordwesten van het vliegveld en is goed te bereiken vanaf de Duitse A59. De parkeerfaciliteit is goed verlicht, verhard en beveiligd met camerabewaking en personeel ter plaatse. EcoPark Keulen is 24/7 geopend en biedt extra diensten ter plaatse, zoals een wasbeurt en kleine reparaties. Bovendien zijn er invalideparkeerplaatsen beschikbaar.

 • Prijs voor 7 dagen: 64,00
 • Type parkeerplek: Shuttle Parking
 • Openingstijden: 24 uur per dag geopend
Ga naar EcoPark

Invalide parkeren Weeze Airport

Reizigers met beperkte mobiliteit die willen parkeren bij Weeze Airport kunnen terecht bij de voorste rij bij P1 Weeze Airport.

Parkeren Weeze Airport P1

Parkeren Weeze Airport P1 is een officieel parkeerterrein voor Weeze Airport. U maakt er gebruik van de park & walk parkeervorm, waarbij u zelf uw auto parkeert en te voet naar de vertrekhal gaat. Het terrein is omheind, heeft verlichting, camerabeveiliging, elektrische oplaadpunten en invalide parkeerplekken. Er is geen maximale doorrijhoogte en u kunt uw autosleutel meenemen.

 • Prijs voor 7 dagen: 92,99
 • Type parkeerplek: Park & Walk
 • Openingstijden: 24 uur per dag geopend
Ga naar Parkeren Weeze Airport P1

Samen zorgen voor toegankelijkheid

Het naleven van de regels en het volgen van deze tips rondom invalidenparkeerplaatsen is een verantwoordelijkheid die we allemaal delen. Het respecteren van deze parkeerplaatsen helpt om een inclusieve samenleving te bevorderen, waarin mensen met mobiliteitsbeperkingen dezelfde kansen en vrijheden hebben als ieder ander. Om die reden probeert ParkCare ook altijd goed uit te zoeken of parkeeraanbieders invalideparkeerplaatsen aanbieden. Mocht een parkeeraanbieder invalideparkeerplaatsen hebben, dan kunt u dat altijd zien bij de eigenschappen van de parkeeraanbieder als u vergelijkt met de vergelijkingstool van ParkCare.

Betaalmethodes

Logo IDeal Logo Visa Logo MasterCard Logo PayPal Logo Sofort Logo Mistercash

Keurmerken

Logo Webshop Keurmerk Logo Trust Ecommerce Europe