Sleutel afgeven of niet?

3 minuten leestijd
Autosleutel in hand

Gaat u uw auto parkeren bij een vliegveld? Soms is het dan zo dat u uw autosleutels moet afgeven, maar soms ook niet. Of u uw autosleutels mee mag nemen op reis is afhankelijk van de parkeervorm die de parkeerplaats hanteert. Wij kunnen ons voorstellen dat het idee van autosleutels afgeven best stressvol kan zijn. In dit artikel kunt u alle ins en outs lezen over de verschillende parkeervormen met of zonder sleutelafgifte, zodat u een duidelijk overzicht heeft van wat de parkeervormen te bieden hebben. Na het lezen zullen de ‘wat-’, ‘waarom-’ en ‘waar’-vragen die u eventueel heeft over parkeervormen met sleutelafgifte beantwoord zijn en daarna kunt u voor uzelf bepalen welke parkeervorm u het meest aanspreekt.

Mag ik mijn sleutel behouden als ik parkeer bij een vliegveld?

Of u uw autosleutels mag behouden, is ten eerste afhankelijk van of u parkeert bij een officiële parkeerplaats van het vliegveld of een niet-officiële, particuliere parkeerplaats. Officiële parkeerplaatsen grenzen meestal aan of bevinden zich op het vliegveldterrein. De particuliere parkeerplaatsen kunnen dichtbij of verder weg liggen, en de parkeervorm past zich hier ook op aan - dat wil zeggen, als het terrein verder weg ligt is het vanzelfsprekender dat u met een shuttlebus naar het vliegveld gebracht wordt en als het terrein dichtbij ligt, is er een grote kans dat het parkeren op loopafstand betreft. Bij officiële parkeerplaatsen worden meestal de standaard parkeervormen gehanteerd: parkeren op loopafstand, shuttle parkeren of valet parkeren, waarbij valet parkeren bekendstaat als de parkeervorm waarbij u uw autosleutels verplicht dient af te geven. Bij de overige parkeervormen kunt u uw autosleutels meenemen op reis. Bij niet-officiële parkeerplaatsen verschilt het per parkeerplaats of u uw autosleutels dient af te geven; hierbij kan het dus ook zo zijn dat u uw autosleutels af moet geven bij bijvoorbeeld shuttle parkeren. Bij de onofficiële parkeerplaatsen is het dus zaak om goed uit te zoeken of de parkeervorm werkt met sleutelafgifte of niet.

Welke parkeervormen zijn er?

Officiële parkeerplaatsen van vliegvelden werken zoals gezegd dus meestal met standaard parkeervormen. Hieronder zal uitleg gegeven worden over wat de parkeervormen van officiële parkeerplaatsen inhouden en of ze werken met sleutelafgifte.

Shuttle parkeren
Shuttle parkeren is een parkeervorm waarbij u zelf naar de geboekte parkeergarage toe rijdt en u uw auto zelf parkeert. Hierna kunt u gebruik maken van een shuttlebus die u naar het vliegveld rijdt (let op: soms staat hier een kleine toeslag tegenover die u dient te betalen). Bij shuttle parkeren hoeft u uw autosleutels niet af te geven omdat er niet in uw auto gereden wordt. U kunt uw autosleutels dus gewoon meenemen op reis.

Parkeren op loopafstand
Als u parkeert op loopafstand rijdt u zelf naar de parkeergarage toe en parkeert u uw auto zelf. U kunt daarna lopend richting de terminals. Afhankelijk van waar u parkeert kan dit een korte of iets langere loopafstand zijn. Aangezien u uw auto zelf parkeert en niemand in uw auto zal rijden om deze te verplaatsen, kunt u bij deze parkeervorm ook zelf uw autosleutels behouden.

Valet parkeren
Valet parkeren onderscheidt zich van de andere parkeervormen, omdat hierbij wel sprake is van sleutelafgifte. Bij deze parkeervorm rijdt u met uw auto zelf rechtstreeks naar de vertrekhal. Eenmaal aangekomen neemt een parkeermedewerker de auto van uw over en rijdt deze naar het parkeerterrein. Uw autosleutels worden tijdens uw vakantie veilig bewaard in een kluis. Bij terugkomst staat na de landing uw auto alweer voor u klaar. U krijgt uw autosleutels dan weer terug en kunt daarna meteen weer huiswaarts rijden. Valet parkeren is dus een zeer efficiënte parkeervorm.

Let op: De beschrijvingen hierboven hebben betrekking op officiële parkeerplaatsen van vliegvelden. Het is mogelijk dat particuliere parkeeraanbieders andere regels hanteren met betrekking tot sleutelafgifte! Het kan dus zijn dat onofficiële aanbieders bij bijvoorbeeld shuttle parkeren wel werken met sleutelafgifte. Check dit dus goed in de omschrijving van de parkeerplaats.

Waarom moet ik mijn autosleutel afgeven?

De exacte reden dat u uw autosleutel dient af te geven, kan variëren afhankelijk van de specifieke parkeeraanbieder en het beleid van het vliegveld. De voornaamste reden is dat parkeergarages op deze manier efficiënt ingericht kunnen worden. Doordat parkeermedewerkers de sleutels hebben, kunnen ze gemakkelijk voertuigen verplaatsen om meer ruimte te maken voor andere voertuigen. Uiteraard gaan parkeermedewerkers uiterst professioneel en zorgvuldig te werk wanneer er in uw auto gereden wordt.

Betaalmethodes

Logo IDeal Logo Visa Logo MasterCard Logo PayPal Logo Sofort Logo Mistercash

Keurmerken

Logo Webshop Keurmerk Logo Trust Ecommerce Europe