Sleutel afgeven of niet?

5 minuten leestijd
Autosleutel in hand

Gaat u uw auto parkeren bij een vliegveld? Soms is het dan zo dat u uw autosleutels moet afgeven, maar soms ook niet. Of u uw autosleutels mee mag nemen op reis is afhankelijk van de parkeervorm die de parkeerplaats hanteert. Wij kunnen ons voorstellen dat het idee van autosleutels afgeven best stressvol kan zijn. In dit artikel leest u alle ins en outs over de verschillende parkeervormen met of zonder sleutelafgifte, zodat u een duidelijk overzicht heeft van wat de parkeervormen te bieden hebben. Na het lezen zullen de ‘wat-’, ‘waarom-’ en ‘waar’-vragen die u heeft over parkeervormen met sleutelafgifte beantwoord zijn, waarna u voor uzelf bepaalt welke parkeervorm u het meest aanspreekt.

Mag ik mijn sleutel behouden als ik parkeer bij een vliegveld?

Of u uw autosleutels mag behouden, is ten eerste afhankelijk van of u parkeert bij een officiële parkeerplaats van het vliegveld of een niet-officiële, particuliere parkeerplaats. Officiële parkeerplaatsen grenzen meestal aan of bevinden zich op het vliegveldterrein. De particuliere parkeerplaatsen kunnen dichtbij of verder weg liggen, en de parkeervorm past zich hier ook op aan - dat wil zeggen, als het terrein verder weg ligt, is het vanzelfsprekender dat u met een shuttlebus naar het vliegveld gebracht wordt en als het terrein dichtbij ligt, is er een grote kans dat het parkeren op loopafstand betreft. Bij officiële parkeerplaatsen worden meestal de standaard parkeervormen gehanteerd: Park & Walk, Shuttle Parking of Valet Parking, waarbij Valet Parking bekend staat als de parkeervorm waarbij u uw autosleutels verplicht dient af te geven. Bij de overige parkeervormen kunt u uw autosleutels meenemen op reis. Bij niet-officiële parkeerplaatsen verschilt het per parkeerplaats of u uw autosleutels dient af te geven; hierbij kan het dus ook zo zijn dat u uw autosleutels af moet geven bij bijvoorbeeld shuttle parkeren. Bij de onofficiële parkeerplaatsen is het dus zaak om goed uit te zoeken of de parkeervorm werkt met sleutelafgifte of niet.

Welke parkeervormen zijn er?

Officiële parkeerplaatsen van vliegvelden werken zoals gezegd dus meestal met standaard parkeervormen. Hieronder zal uitleg gegeven worden over wat de parkeervormen van officiële parkeerplaatsen inhouden en of ze werken met sleutelafgifte.

Shuttle Parking

Shuttle Parking

Shuttle Parking is een parkeervorm waarbij u zelf naar de geboekte parkeergarage toe rijdt en u uw auto zelf parkeert. Hierna kunt u gebruik maken van een shuttlebus die u naar het vliegveld rijdt (let op: soms staat hier een kleine toeslag tegenover die u dient te betalen). Bij Shuttle Parking hoeft u uw autosleutels niet af te geven, omdat er niet in uw auto gereden wordt. U kunt uw autosleutels dus gewoon meenemen op reis.

Shuttle parkeren bij Schiphol   Shuttle parkeren bij Rotterdam Airport   Shuttle parkeren bij Eindhoven Airport

Valet Parking

Valet Parking

Valet Parking onderscheidt zich van de andere parkeervormen, omdat hierbij wel sprake is van sleutelafgifte. Bij deze parkeervorm rijdt u met uw auto zelf rechtstreeks naar de vertrekhal. Eenmaal aangekomen neemt een parkeermedewerker de auto van uw over en rijdt deze naar het parkeerterrein. Uw autosleutels worden tijdens uw vakantie veilig bewaard in een kluis. Bij terugkomst staat na de landing uw auto alweer voor u klaar. U krijgt uw autosleutels dan weer terug en kunt daarna meteen weer huiswaarts rijden. Valet Parking is dus een zeer efficiënte parkeervorm.

Valet parking bij Schiphol   Valet parking bij Rotterdam Airport   Valet parking bij Eindhoven Airport

Parkeren op loopafstand

Parkeren op loopafstand

Als u parkeert op loopafstand rijdt u zelf naar de parkeergarage toe en parkeert u uw auto zelf. U kunt daarna lopend richting de terminals. Afhankelijk van waar u parkeert kan dit een korte of iets langere loopafstand zijn. Aangezien u uw auto zelf parkeert en niemand in uw auto zal rijden om deze te verplaatsen, kunt u bij deze parkeervorm ook zelf uw autosleutels behouden.

Op loopafstand parkeren bij Schiphol   Op loopafstand parkeren bij Eelde Airport   Op loopafstand parkeren bij Eindhoven Airport

Let op: De beschrijvingen hierboven hebben betrekking op officiële parkeerplaatsen van vliegvelden. Het is mogelijk dat particuliere parkeeraanbieders andere regels hanteren met betrekking tot sleutelafgifte! Het kan dus zijn dat onofficiële aanbieders bij bijvoorbeeld Shuttle Parking wel werken met sleutelafgifte. Check dit dus goed in de omschrijving van de parkeerplaats.

Zorgen over het afgeven van de sleutel

De exacte reden dat u uw autosleutel dient af te geven, kan variëren afhankelijk van de specifieke parkeeraanbieder en het beleid van het vliegveld. De voornaamste reden is dat parkeergarages op deze manier efficiënt ingericht kunnen worden. Doordat parkeermedewerkers de sleutels hebben, kunnen ze gemakkelijk voertuigen verplaatsen om meer ruimte te maken voor andere voertuigen. Uiteraard gaan parkeermedewerkers uiterst professioneel en zorgvuldig te werk wanneer er in uw auto gereden wordt.

Het is verstandig om vooraf de kilometerstand op uw auto te noteren. Daarna kan u aan de valet medewerker vragen hoeveel kilometer rijden het naar de parkeerplaats is. Het is na afloop dan mogelijk om na te gaan of het aantal gereden kilometers in verhouding is met de afstand van de parkeerlocatie tot aan de luchthaven. Voor Shuttle Parking kan de auto ook verplaatst worden, maar dat zal beperkt blijven tot enkele honderden meters, aangezien het vaak gaat om het opnieuw indelen van de parkeerplaats om optimaal gebruik te maken van de ruimte.

Het is verstandig om vooraf te noteren wat er allemaal in de auto ligt en dit te communiceren naar de parkeeraanbieder. Zo is van beide kanten duidelijk wat er precies in de auto ligt bij afgifte en wat er dus ook weer in dient te liggen bij het ophalen van de auto.

Parkeren met sleutelafgifte is in de meeste gevallen even veilig als parkeren met sleutelbehoud. Parkeren met sleutelafgifte brengt zelfs enkele voordelen met zich mee ten opzichte van parkeren met sleutelbehoud. Bij sleutelafgifte kan bijvoorbeeld uw auto worden verplaatst als er brand uitbreekt, terwijl de parkeeraanbieder dat bij sleutelbehoud niet kan. Het blijft echter wel belangrijk om de betrouwbaarheid te controleren van de parkeeraanbieders. In onze blog Parkeren: veilig en betrouwbaar? geven we een eenvoudige checklist die u kan volgen voor het toetsen van de betrouwbaarheid van parkeeraanbieders.

Betaalmethodes

Logo IDeal Logo Visa Logo MasterCard Logo PayPal Logo Sofort Logo Mistercash

Keurmerken

Logo Webshop Keurmerk Logo Trust Ecommerce Europe