Is vliegen vanaf Duitsland goedkoper?

Vliegticket met paspoort in de hand van reiziger

Tegenwoordig gebeurd het steeds meer dat Nederlandse reizigers via het buitenland gaan vliegen naar hun vakantiebestemming. Over het algemeen wordt dit gedaan omdat het goedkoper zou zijn dan vliegen vanaf Nederland, maar hoe komt dit? En klopt het wel?

Vliegtaks in Nederland

Een van de redenen dat het reizen vanuit het buitenland populair werd, kwam door de vliegtaks. Deze belasting werd voor het eerst in Nederland geïntroduceerd in 2008. De belasting werd ingesteld om zo de vervuiling van vluchten te compenseren. Deze eerste vliegtaks was erg hoog en kostte € 45 voor een vlucht langer dan 2500 km. De hoge prijs van de vliegtaks schrok veel Nederlanders af, en veel mensen kozen voor een alternatief in het buitenland. Dit was terug te zien in de passagiersdata in Weeze Airport, waar meer dan 50% van de reizigers uit Nederland kwam in 2008. De vliegtaks werd na verzet van de bevolking afgeschaft en zou pas terugkeren in 2021. Tegenwoordig is de vliegtaks € 7,845 per persoon. Doordat Duitsland tegenwoordig ook een vliegtaks heeft, is de trek naar Duitse vliegvelden minder geworden.

Prijsopbouw van uw vliegticket

Vliegtaks is niet de enige toeslag die u betaalt voor een vliegticket. Zo zijn er verschillende andere toeslagen die een vliegveld kan vragen. Voorbeelden hiervan zijn de passagierstoeslag en de geluidsisolatietoeslag. U betaalt met dit soort extra kosten dus ook mee aan het onderhoud van een vliegveld. Dit is echter niet verplicht, waardoor andere vliegveld soms goedkoper zijn. Zo betaalt u bijvoorbeeld minder of geen specifieke toeslagen, waardoor tickets goedkoper zijn. Omdat de prijs verschilt per vliegveld wordt er dus door veel reizigers naar Duitsland gekeken als meer opties en dus kansen voor lagere vliegticket prijzen.
 

Vliegvakanties vanaf het buitenland

Een van de grootste verschillen in prijs wat gevonden kan worden tussen Nederland en Duitsland heeft te maken met vraag en aanbod. Duitsland en Nederland delen niet dezelfde vakantie. Dit betekent dat de vakantie periode in Nederland niet per se een vakantie periode in Duitsland is. Tijdens vakantie periodes, waar de vraag naar vliegtickets erg stijgt, wordt de prijs over het algemeen fors verhoogt. Terwijl dit het geval is in Nederland, kunt u in Duitsland dezelfde vlucht voor een lagere prijs vinden. In dit soort gevallen is dus goedkoper om te vliegen via Duitsland.

Rijden naar het vliegveld

De prijs van een vliegticket is natuurlijk het belangrijkste onderdeel als u wilt vliegen tegen de laagste prijs. Naast de prijs van het ticket is het ook belangrijk om te onthouden dat het ook geld kost om naar de luchthaven te gaan. Zo is het mogelijk dat, omdat een vliegveld verder weg is, u uiteindelijk meer betaald terwijl het vliegticket goedkoper was. Daarom is het handig om voor dat u uw ticket koopt, u eerst weet hoeveel extra kosten u maakt door naar een ander vliegveld te rijden. Op deze manier weet u zeker dat u tegen de laagste prijs kunt vliegen, ongeacht of dit in Nederland, Duitsland of zelfs België is.

Betaalmethodes

Logo IDeal Logo Visa Logo MasterCard Logo PayPal Logo Sofort Logo Mistercash

Keurmerken

Logo Webshop Keurmerk Logo Trust Ecommerce Europe