Is vliegen vanaf Duitsland goedkoper?

3 minuten leestijd
Vliegticket met paspoort in de hand van reiziger

Tegenwoordig zien steeds meer mensen dat dezelfde vliegreizen vanaf Duitse luchthavens goedkoper zijn dan wanneer de vliegreizen vanaf Nederlandse vliegvelden vertrekken. Hoe komt dit? Is het vliegen vanaf Duitsland daadwerkelijk goedkoper? En is er ook een prijsverschil met het parkeren bij vliegvelden in Nederland in vergelijken met het parkeren bij vliegvelden in Duitsland? Op die vragen krijgt u in deze blog antwoord.

Lagere vliegbelasting in Duitsland

Zowel in Nederland als in Duitsland geldt een vliegbelasting, ook wel bekend als de "vliegtaks". In 2024 is deze belasting in Nederland verhoogd met 9,9% naar €29,05, vergeleken met €26,43 in 2023. Hoewel dit op het eerste gezicht geen enorme stijging lijkt, is het interessant om dit naast de vliegbelasting in Duitsland te leggen. Voor een korte vlucht in Duitsland betaalt u daar slechts €12,73. Dit verschil merkt u vooral bij een goedkoop retourtje tussen Europese bestemmingen.

Vakantieperiodes in Duitsland

De prijzen schieten flink omhoog tijdens vakantieperiodes, iets wat u vast niet ontgaan is. Als u gebonden bent aan de schoolvakanties en op zoek gaat naar een vakantie, valt het op dat reizen vanuit Duitsland vaak een stuk goedkoper zijn. Dit komt doordat de vakantieperiodes verschillen per land, wat invloed heeft op vraag en aanbod. Tijdens vakantieperiodes stijgt de vraag naar vliegtickets, waardoor de prijzen ook omhoog gaan. In Nederland en Duitsland vallen deze periodes niet altijd samen, waardoor u in Duitsland soms dezelfde vlucht tegen een lager tarief kunt boeken. In zulke gevallen kan vliegen vanuit Duitsland voor u een goedkoper alternatief zijn.

Kleinere luchthaven hebben minder kosten

Vliegbelasting is niet de enige toeslag die u betaalt voor een vliegticket; er zijn ook verschillende andere toeslagen die een vliegveld kan vragen, zoals de passagierstoeslag en de geluidsisolatietoeslag. Met deze extra kosten draagt u bij aan het onderhoud van een vliegveld. Dit is echter niet overal verplicht, waardoor sommige vliegvelden goedkoper kunnen zijn. Zo betaalt u bij bepaalde luchthavens minder of geen specifieke toeslagen, wat de tickets goedkoper maakt. Zelfs als twee vliegvelden beide een geluidsisolatietoeslag hanteren, is deze bij een groot vliegveld duurder dan bij een kleiner vliegveld, omdat het grotere vliegveld meer oppervlakte heeft dat geïsoleerd moet worden tegen geluidsoverlast. Schiphol, als enorme luchthaven, heeft hogere kosten die worden doorberekend in de ticketprijs. Aan de Duitse grens vindt u meerdere kleinere luchthavens met lagere kosten, waardoor u vanaf deze vliegvelden relatief voordeliger kunt vliegen dan vanaf Schiphol.

Rijden naar het vliegveld

Als u een goedkoop vliegticket boekt vanaf een luchthaven in Duitsland, dan is het verstandig om te kijken hoeveel u kwijt bent aan de reis naar de Duitse luchthaven. Vaak bevinden die luchthavens zich verder van uw huis, dan Nederlandse luchthavens. Dit betekent dat de reiskosten naar de Duitse luchthaven ook hoger is. Het is verstandig om te kijken of het goedkopere vliegticket opweegt tegen de extra reiskosten.

Alle feiten op een rijtje

Hieronder vindt u een interactieve Google Maps kaart. Hier staan alle vliegvelden op waar ParkCare parkeeraanbieders aanbiedt. U klikt simpelweg op de airport waar u meer over wilt weten, waarna informatie zoals reistijd, benzinekosten, bestemmingen, prijsverschil van tickets ten opzichte van Schiphol en parkeertarieven zichtbaar worden. Zo maakt u een goede overweging tussen de vliegvelden in Nederland, Duitsland en België.

Betaalmethodes

Logo IDeal Logo Visa Logo MasterCard Logo PayPal Logo Sofort Logo Mistercash

Keurmerken

Logo Webshop Keurmerk Logo Trust Ecommerce Europe