Is vliegen vanaf Duitsland goedkoper?

2 minuten leestijd
Vliegticket met paspoort in de hand van reiziger

Tegenwoordig gebeurt het steeds meer dat Nederlandse reizigers via het buitenland gaan vliegen naar hun vakantiebestemming. Over het algemeen wordt dit gedaan omdat het goedkoper zou zijn dan vliegen vanaf Nederland, maar hoe komt dit? En klopt het wel?

Vliegbelasting in Nederland

Een van de redenen dat het reizen vanuit het buitenland populair werd, kwam door de vliegbelasting. Deze belasting werd voor het eerst in Nederland geïntroduceerd in 2008. De belasting werd ingesteld om zo de vervuiling van vluchten te compenseren. Deze eerste vliegbelasting was erg hoog en kostte €45,- voor een vlucht langer dan 2500 km. De hoge prijs van de vliegbelasting schrok veel Nederlanders af, waardoor veel mensen kozen voor een alternatief in het buitenland. Dit was terug te zien in de passagiersdata van Weeze Airport. In 2008 kwam meer dan 50% van de reizigers uit Nederland. De vliegbelasting werd na verzet van de bevolking afgeschaft en zou pas terugkeren in 2021. Tegenwoordig is de vliegbelasting €7,85 per persoon. Doordat Duitsland tegenwoordig ook een vliegbelasting heeft, is de trek naar Duitse vliegvelden minder groot geworden.

Prijsopbouw van uw vliegticket

Vliegbelasting is niet de enige toeslag die u betaalt voor een vliegticket. Zo zijn er verschillende andere toeslagen die een vliegveld kan vragen. Voorbeelden hiervan zijn de passagierstoeslag en de geluidsisolatietoeslag. U betaalt met dit soort extra kosten dus ook mee aan het onderhoud van een vliegveld. Dit is echter niet verplicht, waardoor andere vliegvelden soms goedkoper zijn. Zo betaalt u bijvoorbeeld minder of geen specifieke toeslagen, waardoor tickets goedkoper zijn. Omdat de prijs verschilt per vliegveld wordt er dus door veel reizigers naar Duitsland gekeken als goedkoper alternatief.

Vliegvakanties vanaf het buitenland

Een van de grootste verschillen tussen de vliegvelden in Nederland en Duitsland heeft te maken met vraag en aanbod. In Nederland en Duitsland is er niet altijd sprake van dezelfde vakantieperiode. Tijdens vakantieperiodes stijgt de vraag naar vliegtickets. Hierdoor stijgen ook de prijzen. Als dit in Nederland het geval is, dan kunt u in Duitsland soms dezelfde vlucht nemen tegen een lager tarief. In dit soort gevallen is het dus goedkoper om te vertrekken van een vliegveld in Duitsland.

Rijden naar het vliegveld

Als u een goedkoop vliegticket boekt vanaf een luchthaven in Duitsland, dan is het verstandig om te kijken hoeveel u kwijt bent aan de reis naar de Duitse luchthaven. Vaak bevinden die luchthavens zich verder van uw huis, dan Nederlandse luchthavens. Dit betekent dat de reiskosten naar de Duitse luchthaven ook hoger is. Het is verstandig om te kijken of het goedkopere vliegticket opweegt tegen de extra reiskosten.

Betaalmethodes

Logo IDeal Logo Visa Logo MasterCard Logo PayPal Logo Sofort Logo Mistercash

Keurmerken

Logo Webshop Keurmerk Logo Trust Ecommerce Europe