Geschiedenis Eindhoven Airport

3 minuten leestijd
Oud vliegtuig

Eindhoven Airport opende in 1952 haar deuren voor zowel nationale en internationale reizigers. Sindsdien is de luchthaven enorm gegroeid. Wij vertellen u meer over de geschiedenis van Eindhoven Airport.

Richting de 100 jaar Eindhoven Airport

Eindhoven Airport is gelegen in het zuiden van Nederland. De luchthaven is gebouwd op voormalig agrarische grond. Het gebied was vooral bekend om zijn landbouwactiviteiten. De eerste jaren is de luchthaven gebruikt voor militaire doeleinden. Sinds de opening van de luchthaven veranderde het landschap enorm. Wat ooit begon als een bescheiden regionale luchthaven is uitgegroeid tot een belangrijke speler in de luchtvaartindustrie. Vandaag de dag is Eindhoven Airport dan ook een grote internationale luchthaven. De ontwikkeling van Eindhoven Airport heeft een belangrijke rol gespeeld in de economische groei van omliggende steden en gemeenschappen.

1921

De aanleg van Welschap

Eindhoven Airport vindt haar oorsprong in 1921. Toen besloot de Nederlandse regering een militair vliegveld te bouwen in de buurt van Eindhoven, genaamd Welschap. De bouw begon in 1931 en in 1932 werden de eerste operationele vluchten uitgevoerd. In de beginjaren werd het vliegveld hoofdzakelijk gebruikt voor militaire doeleinden, met name door de Koninklijke Luchtmacht.

1940

Tijdens de Tweede Wereldoorlog

De luchthaven heeft, vanwege haar strategische ligging en infrastructuur, een cruciale rol gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aan het begin van de oorlog werd de luchthaven vrij snel bezet door Duitse troepen. Gedurende de oorlog diende de luchthaven als militaire uitvalsbasis. Na de oorlog werd de luchthaven een tijdelijk opvangkamp voor ontheemden en vluchtelingen.

1952

Burgerluchtvaart

Na de Tweede Wereldoorlog werd het vliegveld geleidelijk hersteld en gereconstrueerd. Gedurende deze periode was er een groeiende vraag naar civiele luchtvaart. Vanaf 1952 was de Koninklijke Luchtmacht gevestigd op de luchthaven van Eindhoven. Vanaf dat jaar begon ook de burgerluchtvaart gebruik te maken van de faciliteiten bij Eindhoven. In 1984 werd er een aparte aankomst- en vertrekhal geopend voor de burgerluchtvaart.

1997

Vliegveld Welschap werd Eindhoven Airport

Het vliegveld Welschap werd officieel omgedoopt tot Eindhoven Airport in 1997. Tot die tijd stond het vliegveld bekend als Vliegveld Welschap. De naamswijziging markeerde de groeiend bekendheid en het belang van de luchthaven als een belangrijke regionale en internationale hub voor luchtvervoer. Sindsdien wordt het vliegveld officieel erkend en aangeduid als Eindhoven Airport.

2017

Gedeeltelijke instorting van in aanbouw zijnde parkeergarage

Op 27 mei 2017 vond er een instorting plaats in de in aanbouw zijnde parkeergarage bij Eindhoven Airport. Het incident vond plaats tijdens de bouwwerkzaamheden. Op het moment van de instorting waren er gelukkig geen mensen aanwezig in het gebouw. Er was wel aanzienlijke schade. Als gevolg van het incident werd de parkeergarage gesloopt en opnieuw opgebouwd volgens herziende ontwerp- en constructienormen.

De huidige situatie en toekomst Eindhoven Airport

Tegenwoordig is Eindhoven Airport de op een na grootste luchthaven van Nederland, gemeten aan het aantal passagiers. Jaarlijks vervoeren zijn meer dan zes miljoen passagiers naar een breed scala aan bestemmingen in Europa en daarbuiten. Daarnaast richt Eindhoven Airport zich op duurzaamheid en het verminderen van de impact op het milieu. Er zijn initiatieven genomen om de CO-2-uitstoot te verminderen en energie-efficiëntie te verbeteren.
Bij Eindhoven Airport wordt voortdurend gewerkt aan het optimaliseren van processen en dienstverlening. Innovatie is essentieel voor groei en succes. Samenwerking met partners, zoals Brain Development, TU/e en Schiphol Group helpt bij het vinden van duurzame oplossingen voor luchtvaartuitdagingen. De focus ligt op de toekomst, waarbij duurzaamheid en het welzijn van reizigers, omwonenden en medewerkers centraal staan. Eindhoven Airport fungeert als inspiratiebron door het testen en implementeren van innovatieve oplossingen. Verder streven zij naar verdere optimalisatie van de luchthavenprocessen en dienstverlening. Volgens hen is innovatie hierbij essentieel. Daarnaast geloven zij sterk in samenwerking, technologie en gebruik van data.

Betaalmethodes

Logo IDeal Logo Visa Logo MasterCard Logo PayPal Logo Sofort Logo Mistercash

Keurmerken

Logo Webshop Keurmerk Logo Trust Ecommerce Europe