Regels en tips omtrent invalidenparkeerplaatsen

2 minuten leestijd
Invalide Logo

Het vinden van een invalidenparkeerplaats kan soms verwarrend en onoverzichtelijk zijn. Omdat het parkeren van uw auto niet een bron van stress moet zijn wanneer u gaat vliegen, hebben we hieronder wat tips voor u verzameld. Zo kunt u goed voorbereid op pad en weet u wat u kunt verwachten.

Inhoud

  1. Parkeren op een invalidenparkeerplaats
  2. Gehandicaptenparkeerkaart
  3. Rolstoeltoegankelijk parkeren bij het vliegveld

Parkeren op een invalidenparkeerplaats

Invalidenparkeerplaatsen zijn speciale parkeerplaatsen waar mensen met een beperking kunnen parkeren. Deze parkeerplaatsen zijn om deze reden vaak het dichtste bij de in- en uitgang. Om hier te parkeren is er een speciale pas nodig: De gehandicaptenparkeerkaart. Deze kaart, ook wel de GPK genoemd, zorgt ervoor dat u zonder problemen op een invalidenparkeerplaats kan staan. Zonder een GPK kunt u namelijk een forse boete krijgen. De uitzondering hiervoor is het laten in- en uitstappen van passagiers. Zolang u in de auto blijft, mag u heel kort met de auto op een invalidenparkeerplaats staan.

Gehandicaptenparkeerkaart

Wanneer u gaat parkeren op een invalidenparkeerplaats legt u uw gehandicaptenparkeerkaart zichtbaar in de auto. Deze kaart staat geregistreerd op uw naam en kan dus gebruikt worden in elke auto. De GPK kunt u ook gebruiken om tijdelijk te parkeren op plekken waar u normaal gesproken niet mag staan met de auto, of om gratis te parkeren op betaalde locaties. De gehandicaptenparkeerkaart vraagt u aan bij uw eigen gemeente. Hiervoor zal een keuringsarts onderzoeken of u in aanmerking komt voor de kaart. De gehandicaptenparkeerkaart is Europees en dus geldig in alle landen van de EU. Het aanvragen van een GPK duurt ongeveer 8 weken. Wanneer u uw kaart moet vernieuwen en u heeft geen herkeuring nodig, dan duurt het vaak 2 weken. Voor meer informatie over het aanvragen van de gehandicaptenparkeerkaart kunt u terecht bij de website van de Rijksoverheid.

Rolstoeltoegankelijk parkeren bij het vliegveld

Voor het parkeren bij de luchthaven komt er meer bij kijken dan bij parkeren in de stad. Dit komt onder andere door de verschillende parkeervormen. De meest toegankelijke manier van parkeren is park & walk. Met deze parkeervorm bent u altijd binnen een paar minuten loopafstand van de luchthaven. Ook heeft u hier de meeste onafhankelijkheid en kunt u dus zoveel tijd nemen als u nodig heeft. Daarnaast is valet parking ook een handige parkeervorm, omdat u uitstapt bij de vertrekhal en niet zelf uw auto hoeft te parkeren. Dit is vaak wel een prijzigere optie. Daarnaast kunt u ook nog shuttle parkeren. Bepaalde aanbieders hebben hiervoor rolstoeltoegankelijke pendelbussen. Wanneer u een parkeeraanbieder op ParkCare aan het bekijken bent, kunt u zien of een aanbieder rolstoeltoegankelijk is.

Betaalmethodes

Logo IDeal Logo Visa Logo MasterCard Logo PayPal Logo Sofort Logo Mistercash

Keurmerken

Logo Webshop Keurmerk Logo Trust Ecommerce Europe